måndag 7 februari 2011

Språk och teknik

Det är märkligt det här med språk. Inom ett och samma språk finns det en hel djungel av grupper och ämneskategorier med mer eller mindre specifika uttryck. Jag har tidigare skrivit om olika uttryck i sportens värld, men listan på grupper kan göras lång. En annan grupp där ord och begrepp är väldigt speciella är data och IT.

För tillfället försöker jag förkovra mig lite i informatik och läser därför en distanskurs på Örebro Universitet: "Webb 2.0 i teori och praktik - wikis, bloggar och social mjukvara". Redan titeln på kursen skvallrar om att språket i denna kurs innehåller många specialuttryck. Ofta engelska sådana.

Utvecklingen går fort, och de nya företeelserna gör entré snabbare än språket hinner med. Blogg, till exempel, kommer ursprungligen från ordet weblog, som myntades 1997 av Jorn Barger på bloggen Robot Wisdom. Den kortare termen kom till genom att Peter Merholz på sin hemsida skojade till det genom att slå isär weblog till frasen we blog. Ordet blog föll snabbt i god jord och fungerar i engelskan numera både som substantiv och verb. På svenska bildades verbet enkelt genom att lägga till suffixet -a.

Andra ord i IT-världen kommer ständigt till. Ordet tagga blev oktober månads nyord 2010.

Utvecklingen går, som sagt, i en rasande fart och det gäller att hänga med på dubbla fronter; Man ska inte bara behärska tekniken, man måste också hänga med i språkutvecklingen.

2 kommentarer:

  1. Ibland när jag slängt ur mig en ovanligt svengelsk mening blir jag nästan osäker på vad jag själv sagt...
    Fördelen med att jobba inom IT är att det inte gör så mycket om man inte förstår allt man säger. Bara ingen annan heller gör det så brukar man klara sig bra :-D

    /Jerker
    Som jobbar med "datan!"

    SvaraRadera
  2. Hej Jerker.
    Det låter onekligen spännande att arbeta inom IT om det hela bygger på att ni inte förstår varandra ...

    Skämt åsido. Den engelska påverkan av språket blir allt mer tydlig. Om det sedan ska ses som positivt eller negativt är upp till var och en att bedöma.

    SvaraRadera