söndag 3 april 2011

Vems är jackan?

Jag skrev en kort reflektion på Textkrafts facebooksida om att det inte alltid är helt klart vad/vem ett pronomen syftar på:

"Johan bad Stefan hämta sin jacka." Vems var jackan??

Det vanliga förfarandet i svenskan är att våra pronomen sin, sitt och sina syftar på ett led (oftast subjektet) i samma sats. Om det ska syfta till ett led utanför satsen används oftast hans, hennes, dess och deras. Det här är självklart för oss, och innebär inga som helst problem så länge det bara finns ett led i satsen som pronomenet kan syfta på. Men så är inte fallet i ovanstående exempel. Och frågan är om det blir tydligare om man i stället säger "Johan bad Stefan hämta hans jacka." Inte heller här är det helt självklart vems jackan faktiskt är, och rent teoretiskt skulle jackan till och med kunna tillhöra en tredje person som inte nämns i just den här meningen. För att detta ska vara gångbart krävs det emellertid kännedom om hela situationen.

Sådana här utrymmen till tolkningar är förstås spännande. I engelskan finns det ingen motsvarighet till vårt sin - här använder man uteslutande his, her eller their. Engelskan gör ingen skillnad på hans jacka eller sin jacka - det heter kort och gott his jacket.

Svaret på vems jackan är går således inte att avgöra. Eftersom sin faktiskt kan syfta till både Johan och Stefan finns det ingen tydlig grammatisk regel som klargör vad som är rätt. Så vem som äger jackan får vi aldrig veta.



5 kommentarer:

  1. Intressant inte konstigt jag hade svårt att svara på frågan då :-)

    SvaraRadera
  2. Nej, det är inte så konstigt. Det är sådana här grammatiska fenomen som gör språket så otroligt fascinerande tycker jag.

    SvaraRadera
  3. Inte bara fascinerande, utan också klargörande om varför vi så ofta missförstår varandra...

    SvaraRadera
  4. Precis. Vårt språk (och andra) är fullt av liknande företeelser. Håll ögonen öppna; fler exempel kommer att dyka upp både här och på facebooksidan framöver.

    SvaraRadera
  5. Det är antagligen min jacka eftersom jag brukar glömma saker lite här och var ;-)
    Inte undra på att jag älskar apråk i allmänhet och svenska i synnerhet!

    /Jerker

    SvaraRadera