onsdag 10 november 2010

Mejl, mail eller e-post?

På engelska heter det kort och gott e-mail, inget konstigt med det. Mail är i den engelskspråkiga delen av världen beteckningen för fysisk post, det som vi numera även kallar snigelpost eller snailmail.
Språket hann inte riktigt med när tekniken tog fart, och i takt med datorns accelererande intåg i vår vardag adopterade vi helt sonika en hel del uttryck. Det gäller inte bara datavärlden, utan engelska språkets påverkan på svenskan är stor överlag. Om detta är på gott eller ont är en helt annan fråga.

Hur gör vi då när vi ska använda dessa engelska ord på svenska?
I talspråket är det inga problem, vilket sannolikt är grunden till att många är osäkra på hur det egentligen ska vara i skriven form.
Ska man skriva mejla eller maila?
Eller ska man kanske skriva skicka en e-post?

En titt i Svenska Akademiens ordlista över svenska språket ger svaret att mail är ett ord som inte ingår i svenska språket över huvud taget. Mejl anges vara ett vardagligt uttryck för e-brev eller e-post. Verbet mejla finns också med som en vardaglig form av att skicka e-post. Slår vi upp e-brev får vi förklaringen brev som skickas via e-post, elektronisk post. Att e-posta innebär att skicka e-post.

Normativt innebär detta alltså att vi, om vi vill skriva korrekt, bör skriva att vi skickar ett e-brev, alternativt att vi e-postar. Är situationen mer vardaglig kan vi komma undan med att använda orden mejl respektive mejla.

Deskriptivt då?
En snabb sökning på Google (sidor skrivna på svenska) ger 880.000 träffar för mejla, 1.080.000 träffar för maila och 1.270.000 träffar för e-posta.
Det här är visserligen långt ifrån någon empirisk undersökning, men ger ändå en fingervisning om att samtliga uttryck används.

Så vad gör du? Mejlar, mailar eller e-postar?

1 kommentar: