fredag 12 november 2010

Särskrivningar - ständigt aktuellt.

Särskrivning är ett fenomen som ständigt är på tapeten.
Många komiska uttryck kan dyka upp där man minst anar det.

Fryst kyckling lever - hur länge kan man undra.

Billiga barn cyklar - månntro om de dyra barnen kör bil?

Hel galen kille - förhoppningsvis är alla killar hela.

Paj form 59:-  - vad kostar en som är hel?

Listan kan göras oändlig, men faktum kvarstår. Särskrivningar är relativt vanligt förekommande. Frågan är vad det beror på.
Påverkas vi av att språket i övrigt har blivit influerat av engelskan? Faktum är att engelskans sammansatta substantiv ofta är särskrivna (s.k. open compounds). Kanhända är det något som påverkar vårt språkbruk. Dock bör man komma ihåg att engelskans allt snabbare genomslag är ett relativt nytt fenomen medan särskrivningar är något som funnits under lång tid. Dessutom är det mer vanligt att barn särskriver, vilket fäller den hypotesen eftersom barn sällan är mer bevandrade i engelsk grammatik och stavning än vad de är i svensk.

Frågan är dessutom om särskrivningarna verkligen har ökat eller om det bara verkar så för att tekniken plötsligt ger större möjligheter för var och en att publicera sina texter. Idag kan alla lägga ut text direkt i bloggar och dylikt, vilket förstås leder till att felaktigheter som tidigare skulle ha korrigerats av någon redaktör passerar. Kanske är det helt enkelt så att vi nu blir varse hur vanligt förekommande särskrivandet egentligen är.

Hur som helst - bakgrund och orsak kan vi bara spekulera i. Att ge sig ut och agera språkpolis hjälper inte heller. Särskrivningar kommer även framgent att förekomma. Och oavsett vad man tycker om det kan man ju inte låta bli att dra på munnen när man läser uppmaningen: Om du behöver hjälp kan du vända dig till vår kassa personal.

1 kommentar:

  1. Särskrivning, eller ska det vara sär skrivning, är en ständig källa till glädje och irritation. Har nog varit benägen att skylla på engelska influenser men får nog omvärdera den teorin efter att ha läst detta.
    Annars finns det en enkel regel på svenska:
    Skriv ihop, skriv ihop, skriv ihop!

    Jerker

    SvaraRadera