Tänk om vi alltid kunde välja det som är rätt. Inte det som är enkelt, utan det som är rätt. Eller är det så att det är det enkla som är det rätta - helt enkelt?
När det gäller språket finns det förstås en hel del som är rätt och fel. Men vem är det som bestämmer? Språket lever och förändras hela tiden. Den grammatiska grunden har vi med oss från barnsben, och vi tvekar sällan eller aldrig när det kommer till ordföljd. Däremot finns det många andra svårigheter för många.
Ett klassiskt problem är skillnaden mellan de och dem. Här ser man ofta att valet inte är särskilt enkelt för alla. I talspråk säger vi ju dom om båda formerna, vilket leder till att osäkra skribenter gärna hyperkorrigerar och skriver dem även när det ska vara de.
Ett enkelt sätt att avgöra vilket det ska vara om man är osäker är att byta ut de mot vi och dem mot oss. Dessa begrepp är inte lika vanliga att blanda ihop, och brukar vara en enkel tumregel.
Kanske är det här ett övergående problem. Med tiden kanske språket och konventionerna ändras så att dom används rakt över. Det har gjorts vissa försök till en dom-reform på 1970-talet, men den slog aldrig igenom. Hur det blir i framtiden kan vi aldrig sia om.
Dessvärre har denna hyperkorrigering i vissa fall gått ännu längre. De kan ju också fungera som bestämd artikel. Även här uttalar vi ordet som dom, och det är dessvärre inte längre helt ovanligt att se konstruktioner av liknande slag:
dem stora bergen
eller
dem snygga skorna
Här går det förstås inte att prova med vi eller oss - det säger sig självt.
Hur som helst.
Det enkla (och i detta fall även det rätta) om man är osäker på vilket dom det ska vara är att prova med att byta ut det mot vi eller oss.
Kan man säga vi ska man använda subjektsformen de.
Kan man säga oss ska man använda objektsformen dem.
Kan man inte säga varken vi eller oss ska man använda den bestämda artikeln de.
Enkelt, eller hur?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar