onsdag 15 december 2010

Konsten att välja sina ord

Hur vet man vilka ord man ska använda?
Du kanske vet precis vad du vill ha sagt, men inte riktigt hur. Vilken av alla synonymer kan du välja i ett visst sammanhang? Och finns det egentligen några helt likvärdiga synonymer?

Enkelt uttryck är synonymer två eller flera olika uttryck (ord) som beskriver samma referent (sak, känsla eller företeelse). Det finns massor med exempel:

kriminalvårdsanstalt / fängelse
städerska / lokalvårdare
väska / bag
semester / ledighet
kärlek / passion

Men hur utbytbara är de egentligen? Har de samma stilvärde? Betyder de exakt samma sak? Det är först när orden kan bytas mot varandra i alla tänkbara sammanhang som de är riktigt synonyma. Med det i åtanke kan man snart konstatera att fullständiga synonymer är sällsynta. Vi gör oss en något annorlunda bild av talarens (eller skribentens) attityd beroende på vilket av de olika uttrycken polis, snut eller byling som används.

Och hur är det med kärlek och passion? Syftar de till samma referent eller är passion i stället ett sätt att beskriva vilken sorts kärlek det handlar om? Är passion alltid kärlek?

Att välja rätt ord är inte alltid lätt — det är snarare en konst. Och när det gäller att välja vilken synonym som är lämpligast i ett speciellt sammanhang finns det inga allmängiltiga tumregler att gå efter. Här gäller det att ha språkkänsla. Vikten av förmågan att välja sina ord så att de passar till avsedd målgrupp kan inte nog poängteras. Det är viktigt att veta för vem man skriver. Du kan inte gärna skriva på samma sätt om du vänder sig till en myndighet med ett klagomål som du gör om du skriver en lapp i till någon av dina närmaste. Och den dagen du ska skriva ett personligt brev att skicka med i en platsansökan är det ännu viktigare hur du formulerar dig.

Det är styrkan i språket som ger texten kraft.

2 kommentarer:

  1. Och det är minst lika viktigt i talandets konst - när du ska övertyga och övertala - för visst är det skilland på att övertyga och övertala... eller?

    SvaraRadera
  2. Visst är det en betydelseskillnad (en ganska stor sådan till och med) mellan att övertyga och att övertala.
    Det kanske kan vara något att skriva om i ett senare inlägg så småningom.

    SvaraRadera